Додека се вози во кругот на бензинската станица, важно е да се следат основните безбедносни правила.
Задолжителна е правилната употреба на просторот обележан за влез и излез – со други зборови, не влегувајте од излезот и обратно.
Ова е единствениот начин да се избегне каква било непријатност и изложеност на опасност.
 
При влез на бензинска станица:
  • Намалете ја брзината
  • Персоналот кој е на должност ќе ве спроведе со цел да го паркирате возилото на најдоброто место, согласно целта на вашата посета на бензинската станица
 
При излез од бензинска станица:
  • Возете со мала брзина и посветете посебно внимание на возилата кои поминуваат како и пешаците
  • Доколку ви е потребна помош при намалена видливост, не се колебајте да побарате од персоналот кој е на должност